برای به دست آرودن نشاسته از گندم و یا گرفتن نشاسته گندم چند روش مورد استفاده کارخانه جات تولید کننده نشاسته می باشد؟ قدیمیترین و ساده ترین روش کدام است؟
در تمام دنیا سه روش اصلی و مرسوم برای تولید نشاسته از آرد گندم وجود دارد که هر کدام از این روشها طی مراحلی نشاسته موجود در آرد گندم از آن جدا شده و به مصرف می رسد.
روشهای تولید نشاسته از آرد گندم
- روش تری فاز یا تری کانتر
- روش هیدروسیکلون
- روش مارتین پیشرفته
خلاصه تولید نشاسته در روش تری فاز شامل مراحل زیر میباشد که علاوه بر تولید نشاسته گلوتن هم تولید می شود.
- تهیه و هموژن کردن خمیر آرد
- جدا کردن پنتازون، نشاسته درجه ۲، گلوتن و نشاسته درجه ۱ با استفاده از دکانتر سه فاز
- جداکردن گلوتن از نشاسته درجه ۲
- شستشو، آبگیری و در آخر خشک کردن نشاسته درجه ۱
- تغلیظ و خشک کردن نشاسته درجه۲
- آبگیری و خشک کردن گلوتن
خلاصه مراحل تولید نشاسته در روش هیدروسیکلون نسبت به سایر روش ها کم هزینه تر و مقرون به صرفه تر می باشد به شرح زیر است:
- تهیه و هموژن کردن خمیر
- جداسازی نشاسته درجه۱ و ۲ و گلوتن به وسیله هیدروسیکلون
- تغلیظ و خشک کردن نشاسته درجه۲
- جداسازی گلوتن از نشاسته درجه۲
- آبگیری و خشک کردن گلوتن
و اما آخرین و قدیمیترین و ساده ترین روش برای تولید نشاسته از گندم که مارتین پیشرفته نام دارد و البته همچنان در بسیاری از کارخانجات در سرتاسر جهان برای تولید نشاسته مورد استفاده قرار می گیرد، به طور خلاصه شامل مراحل زیر می باشد:
- تهیه خمیر
- جدا کردن نشاسته از گلوتن با ترومل
- جداکردن دو نشاسته درجه۱ و ۲ با کمک سپراتور
- شستشوی نشاسته درجه۱ و آبگیری و خشک کردن آن
- تغلیظ نشاسته درجه۲ و خشک کردن آن
- آبگیری گلوتن و خشک کردن آن
با روش هایی که گفته شد نشاسته گندم از ارد گندم تهیه و به بازار مصرف آن برای عرضه به مشتریان ارائه می شود. که کاربرد های فراوانی نیز دارد و در صنایع خوراکی و غیر خوراکی بسیار مفید واقع می شود.
منبع: بازار غلات ایران